Beckasinjakt trots förbud

Länsstyrelsen har gett godset Trolle Ljungby AB i Fjälkinge tillstånd att skjuta tio enkelbeckasiner, sedan den allmänna jakträtten på enkelbeckasin togs bort den 1 juli 2001.
Enkelbeckasinen har minskat kraftigt i Sverige under många år, främst på grund av den omfattande utdikning som skett under 1900-talet. Även på Trolle Ljungby har enkelbeckasinen minskat, men Hans Gabriel Trolle Wachtmeister skrev i sin ansökan till länsstyrelsen att han satsat stort på naturinsatser på sitt gods och att han därför borde få något i utbyte för de pengar han satsat. Han har avsatt åtta hektar mark för att skapa ett s k viltvatten där vadarfåglar, insekter och grodor trivs. - Ett bifall till min ansökan skulle ses som en uppmuntran att fortsätta att satsa på biotopvård, avslutar han sin ansökan. Länsstyrelsen gjorde som greven ville och biföll med motiveringen att avskjutningen behövs för att tillgodose viltförvaltningen. Nyligen har Trolle Ljungby AB kommit med en ansökan om att få skjuta tio beckasiner också i år. I detta ärende har länsstyrelsen ännu inte fattat något beslut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".