Ambulanser ersätter akutbilar

Vid årsskiftet försvinner Skånes akutbilar och istället kommer det nu att finnas specialutbildade sjuksköterskor i alla ambulanser. Men de två läkarbilar som funnits i Eslöv och Lund försvinner helt och hållet.

– Akutsjukvården försämras i vissa delar av Skåne när läkarbilarna försvinner vid årsskiftet. Det säger Rolf Ohrlander, som är chef för ambulans- och katastrof och beredskapsförvaltningen i Region Skåne.

Sjuksköterskorna ska kunna ringa en jourläkare för att få råd, som i krisfall också kan ta sig ut till patienten, men det kommer alltså inte finnas läkare i utryckningstjänst.

Omorganisationen har följts av kraftiga reaktioner. Imorgon överlämnas protestlistor med runt 38 000 namnunderskrifter till regionrådet Uno Aldegren.  Men trots att Rolf Ohrlander, medger att det blir en försämring i vissa delar av Skåne, menar han att det inte finns någon anledning till oro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista