Fjärdeklassare integreras med basket

På bara sex veckor har basketklubben Malbas lyckats få med sig drygt 400 fjärdeklassare i projektet ”Hela Malmö”. I projektet skall bland andra spelare från Malbas A-lag, en gång i veckan lära ungdomar att spela basket men det handlar också integration och att förändra attityder. Och intresset har varit långt större än vad klubben väntat sig.

Målet är att basketundervisningen skall finnas på mellanstadieskolor i alla Malmös tio stadsdelar och hittills är 11 skolor i 8 stadsdelar med. Förra veckan gick de första åtta den speciella instruktörsutbildningen, som inte bara väver in hur man bygger upp den fysiska basketträningen för barnen och hjärt-lungräddning, utan även går igenom etik och moral, sociala frågor, etniska relationer och narkotikalära.

– Vi hoppades på 100, drömde om 150 och idag har vi 400 barn engagerade, säger Göran Landwall som ansvarar för projektet inom Malbas.

Projektet syftar också till att förändra attityder för att förebygga brott och det är ett steg längre än vad föreningslivet brukar gå. I framtiden tänker man sig också att den speciella instruktörsutbildningnen skall innehålla högskolepoäng så att instruktörerna sedan blir projektledare, för Malbas räknar med att verksamheten kommer att växa, även om man nu har fått slå till bromsarna för nyrekryteringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".