Miljökontoret stoppade giftiga nötter

Tjugotvå ton importerade pistaschnötter stoppas efter att miljökontoret i Helsingborg hittat höga halter av ett starkt cancerframkallande ämne i nötterna.

Cecilia Lundberg på miljökontoret i Helsingborg säger till P4 Radio Malmöhus att sju ton av nötterna redan är ute i handeln i bland annat Skåne och Göteborg.

Halterna av det giftiga ämne som hittats i tjugotvå ton importerade pistaschnötter i Helsingborg är inte farliga, det säger Livsmedelsverkets toxikolog Lilian Abrahamsson Zetterberg till P4 Radio Malmöhus.

Ämnet anses vara starkt cancerframkallande och det är inte bra att få i sig, men det finns ingen anledning till oro i det här fallet.

Miljökontoret i Helsingborg hittade höga halter av mögelgift vid en kontroll och har nu förbjudet företaget att sälja partiet vidare och dessutom måste alla påsar som redan levererats ut till handeln kallas tillbaka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista