Kroppsmätningar ger nya klädstorlekar

På onsdagen inleddes mätningar av skåningarnas kroppsformer på Lunds Tekniska Högskola. Tidigare i år har människor i Borås och Göteborg blivit uppmätta.

Syftet med mätningarna, som utförs med en laserscanner, är att få information om hur svensken ser ut idag så att företag kan måttanpassa sina produkter till dagens människor. Lena Sperling är docent på avdelningen för industridesign på LTH:
– De måttuppgifter vi använder idag är trettio år gamla. Vi blir allt längre. Andra blir tyngre, för att de tränar mer, eller för litet, säger hon.

Mätningarna som utförs av Institutionen för designvetenskaper är en del i ett stort projekt som leds av IFP Research i Mölndal och sponsras av ett 15-tal företag. Anledningen till att mätningarna görs just nu är att det nu finns avancerad laserscanningsteknik som gör att man inte bara kan mäta människors storlekar, alltså längden och bredden på kroppens olika delar, utan med den nya tekniken kan man även mäta former, vad kroppen har för proportioner.

När klädföretagen har fått ta del av de nya måtten så kommer storlekarna inte se ut som de gör idag berättar Lars Hanson, doktorand på LTH:

– En 36 kommer att bli bredare och längre. Även bilindustrin anpassar t.ex. avståndet till pedalerna och takhöjden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".