Alkoholattityder ändras med kampanj

Gymnasieeleverna i de sydskånska kommunerna dricker för mycket öl vin och sprit. Det tycker sydskånska gymnasieförbundet som nu startar en kampanj för att minska alkoholkonsumtionen.

Genom att utbilda några elever i varje klass i alkoholfrågor tror man att man kan förändra undomarnas attityd. En undersökning som sydskånska gymnasieförbundet gjort visar att en genomsnittlig kille i årskurs två dricker öl, vin och sprit motsvarande 26 helfalskor sprit per år. Den genomsnittliga tjejen dricker i snitt motsvarande 12 flaskor sprit per år.

Men det är inte bara genom att utbilda eleverna som alkoholkonsumtionen ska minska. Det stora problemet, enligt Thomas Winqvist, rektor på Sydskånska gymnasiet i Ystad, är att trefjärdedelar av eleverna uppger i undersökningen att de dricker alkohol tillsammans med sina föräldrar. Och han säger att föräldrarna ofta handlar i tron att de gör nåt bra, men att det i verkligheten är tvärt om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista