PNB:s underleverantörer blir utan pengar

Tillgångarna i det konkursade byggbolaget PNB uppgår till omkring 190 miljoner kronor, skulderna till över en halv miljard. På torsdagen presenterades bouppteckningen.

Konkursförvaltare Bo Ahlenius lämnade idag in bouppteckningen till tingsrätten. Han har uppskattat att tillgångarna i bolaget är omkring 190 miljoner. Den exakta siffran vet man inte förrän alla fordringar drivits in. Det innebär att i princip inga underleverantörer kommer att få betalt för det fordringar man har på PNB. Leverantörerna har totalt omkring 230 miljoner i fordringar på bolaget.

Banken får betalt
Däremot får med största säkerhet Skånes Provinsbank tillbaka alla pengar man krävt, omkring 100 miljoner kronor. Även de leverantörer som under försöket till rekonstruktion fick så kallad superförmånsrätt får fullt betalt. Det handlar på omkring 10 miljoner kronor.

Mycket jobb kvar
Nu återstår bland annat jobbet med att driva in de kundfordringar som PNB har på andra bolag och personer. Det är där den stora delen av bolagets tillgångar finns, men det är också väldigt många företag man ska diskutera med.

- Det är ett omfattande jobb som säkert tar mellan 1, 5 och två år. Om det inte blir tvister som går till domstol, då tar det längre tid, säger Bo Ahlenius.

hans.dahlgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".