Flextid ger friskare personal

Större möjlighet att påverka arbetstiden, ger friskare personal. Det blev resultatet när man införde en mer flexibel arbetstid på röntgenavdelningen på Ystads lasarett.

För tre år sedan införde röntgenavdelningen på Ystads lassaret ett nytt arbetstidssystem för sjuksköterskorna, som innebär att de anställda själva fick stor möjlighet att påverka sin arbetstid.

Innan systemet infördes hade avdelningen stora problem med hög övertid som kostade mycket pengar, och en personal som var trött och utarbetad.

Resultaten lät inte vänta på sig, redan första året med det nya systemet sjönk antalet sjukskrivningar med 40 procent på avdelningen och i en granskningsrapport från Region Skåne lyfts nu röntgenavdelningen på Ystads lasarett fram som ett gott exempel på att det inte är omöjligt att minska sjukfrånvaron, som ju stiger på de flesta andra håll inom region Skåne.

Mats Isgren, röntgensjuksköterska på Ystads lasarett.

Reporter Fredrik Svenningsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".