Skåningar överkonsumerar läkemedel

Trots intensiva insatser, bland annat en stor reklamkampanj om likamedel så fortsätter läkemedelskostnaderna att öka i Region Skåne. Under årets första tre månader kostade läkemedlen Region Skåne 660 miljoner, vilket är en ökning med nästan 2 procent.

Bodil Ericsson, administrativ chef på läkemedelsrådet inom Region Skåne, tror inte att skåningarna är sjukare än övriga svenskar, snarare tvärtom. Men vi konsumerar mer av vissa läkemedel än övriga landet.

Det gäller reumatiska läkemedel, för 34 miljoner kronor mer än resten av landet. Det gäller även blodfettssänkande medel till en merkostnad av 13 miljoner. Det finns billigare likamedel. Så här finns pengar att spara med bibehållen kvalitet, säger hon.

Men fortfarande är målet om att minska sjukfrånvaron inom Region Skåne med 10 procent från år 2000 till 2005 långt bort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista