Byggnads sympatistrejkar på Hallandsås

I stort sett allt arbete vid tunnelbygget genom Hallandsåsen ligger nere på grund av strejk. Det enda arbete som nu utförs är arbete för att upprätta säkerheten i tunneln som Skanska Vinci fått dispens för.

Det är inte bara fackförbundet Sekos medlemmar som strejkar utan även Byggnadsarbetareförbundets medlemmar som har gått ut i en sympatistrejk.

Tunnelbygget hade precis kommit igång igen på allvar när strejken bröt ut. I södra delen av tunneln har man börjat förbereda bygget av de stora monteringshallarna för tunnelborren. I arbetstunneln uppe på åsen arbetar man också med förberedande arbeten. I norr har man just påbörjat arbetena med den tunnel som skall byggas in till Möllebackszonen som skall tätas innan tunnelborrmaskinen sätts in. En normal dag skulle arbetet varit igång på alla dessa arbetsplatser.

– Ja, då skulle 40 arbetare varit igång i jobb på alla tre påslagen, säger Pernilla Gustafson, informationsansvarig vid Skanska Vinci.

Det finns marginaler i byggplanerna men om strejken blir långvarig kan tunnelbygget försenas.

– Det beror ju på hur länge strejken pågår men givetvis kommer det att få konsekvenser, säger Pernilla Gustafsson.

Bosse Johansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista