Inga besked om regionförsöket

Kommunminister Lars-Erik Lövdén vill invänta ansvarsutredningen innan regeringen tar ställning till om regionförsöket i Skåne ska permanentas eller inte.

Så sent som vid regionfullmäktiges möte i tisdags framförde regionpolitiker från båda sidor krav att försöket permanentas. Men när landshövding Bengt Holgersson tog emot kommunministern vid ett möte på fredagen gav han inga löften, även om han personligen deklarerade en positiv inställning till regionförsöket.

Det är osäkert exakt vad som ska hända med Region Skåne i framtiden.

– Det kan väl inte riktigt Lövdén svara på heller, utan det ligger inom Ansvarsutredningen. Däremot deklarerade han ju att han personligen är positiv till försöksverksamheten, säger Skånes landshövding, Bengt Holgersson.

Men kan det bli så, om ansvarsutredningen kommer fram till det, att regionförsöket läggs ner?
- Nej, det tror jag inte. Vi kommer i hela Sverige få ett ökat kommunalt inflytande i de regionala utvecklingsfrågorna och det tror jag också är önskvärt, säger Bengt Holgersson.

Ansvarsutredningen beräknas vara klar till valet 2006.

Tora Dahlström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista