Tvist om kolonilotter till hyresnämnden?

Striden om året-runt-boendet på koloniområdet Kopparhögarna i Landskrona kan komma att avgöras i hyresnämnden.

För drygt en vecka sedan gick tiden ut för de som bor kvar att bevisa att de inte är folkbokförda på sin kolonilott för att få teckna nytt kontrakt.

Kommunen har ännu inte fått intyg från alla och har därför kontaktat koloniägarna igen.

– Vi har skickat ut ett erbjudande om förlikning, att låta ärendet gå vidare till arrendenämnden och låta dem bli skiljedomare, säger Anders Folkar, planeringschef på Landskrona kommun.

Avtalen uppsagda
Förra hösten sades avtalen med samtliga kolonilottsägare på Kopparhögarna upp. Kravet för att få teckna ett nytt avtal var att man inte längre skulle vara folkbokförd på sin kolonilott, och kolonilottsägarna hade fram till den 15 april på sig att bevisa att man inte längre var året-runt-boende i koloniområdet.

Vill att hyrenämnden ska avgöra
Fortfarande är det flera som inte har tecknat något nytt avtal och nu vill alltså kommunen att hyresnämnden ska avgöra om kommunen hade rätt att säga upp de gamla avtalen med kolonilottsägarna. Om det visar sig att kommunen handlade korrekt, så kommer de som vägrar acceptera resultatet, att bli vräkta.

– Som markägare måste vi se till att man har ett giltigt upplåtsavtal när man disponerar kommunens mark, säger Anders Folkar.

Tora Dahlström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista