Malmö

Domare i kopplerimålet hoppade av efter hot

Domaren i det stora kopplerimålet i Malmö som i förra veckan lämnade ärendet, gjorde det efter att ha utsatts för hot och trakasserier. Hon får nu polisskydd. Åklagaren i målet har tidigare utsatts för hot och får även hon skydd.

– Det har förekommit upplevda hot. Som alla kunde se var det ju turbulent i rättssalen, så sammantaget har väl rådmannen bedömt att det inte är möjligt att fortsätta, säger Per Lidehäll som ansvarar personsäkerhetsgruppen inom Skånepolisen.

Det var efter rättegångens första dag i torsdags som domaren i det uppmärksammade kopplerimålet valde att avgå. När rättegången sen skulle fortsätta på fredagen meddelade chefsrådmannen att domaren hastigt insjuknat och att förhandlingen fick ställas in.

Domaren säger till TT att hotet var riktat mot både henne och hennes familj. För tillfället bor hon heller inte hemma och blir hela tiden informerad om läget från polisen.

Vilken typ av hot det gäller vill polisen ännu inte säga, men det ska endast röra sig om verbala hot och inte några fysiska attacker.

Domaren säger också att hon räknar med att vara tillbaka på jobbet snart igen.

– Ytterst är det en fråga om att se över brottet övergrepp i rättssak. Kan en straffskärpning där ge något för att förhindra detta? För det är ju absolut inte bra för rättssamhället, säger Per Lidehäll.