Helsingborg

Miljöpartiet skeptiskt till allianssamarbete

Ikväll ska representanter för Miljöpartiet och Moderaterna träffas i Helsingborg för att diskutera stadens politiska framtid. Men precis som på riksplanet är Miljöpartiet tveksamt till att göra upp med de borgerliga för att säkra ett majoritetsstyre i kommunen.

– Det är bara under förutsättning att vi kan genomföra en grön politik, säger Annika Román-Lundskog, Miljöpartiets lokala språkrör, om möjligheterna till samarbete.

I valet till kommunfullmäktige i Helsingborg krympte den borgerliga femklövern till en treklöver som fick 30 mandat, Miljöpartiet gick till val i allians med socialdemokraterna och vänstern - och tillsammans fick de 27 mandat, och mellan blocken står Sverigedemokraterna med sina åtta mandat.

Dagen efter valet konstaterade kommunstyrelsens ordförande, moderaten Peter Danielsson, att det inte var något drömläge precis.

Och att miljöpartiet gick till val i en koalition har stor betydelse, menar Annika Román Lundskog.

– De som röstat på oss gjorde det vetskapen om att vi satt i en koalition med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Vi tycker att den här situationen gör att vi måste tala med alla partier. Det är bra att det finns tid att göra det, säger hon.

Samtidigt som Annika Román Lundskog tycker att det är viktigt att inte ge främlingsfientliga partier för mycket makt, anser hon inte att det är Miljöpartiets ansvar att se till att så inte sker.

– Folk säger till oss att det inte är vårt ansvar. Vi inte får bli ett marginaliserat parti till nästa val, bara för att rädda Sverige. Det är alla politiska partiers ansvar att se till att få en hållbar politik där främlingsfientlighet inte får gro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".