Genarpsföretag satsar på Polen

På lördag växer EU med tio nya medlemsstater, och många skånska företag ser över möjligheterna att förlägga verksamhet till östra Europa. Ett av dem är Genarps lådfabrik.

Familjeföretaget Genarps Lådfabrik har idag cirka 20 anställda och producerar ungefär en miljon industripallar om året. Man har sedan 2, 5 år sedan en mindre verksamhet för sortering av lastpallar, men funderar nu på att starta produktion på plats.

- Vi har kunder i Polen som vill att vi ska finnas i närheten, och på så sätt kunna hålla bättre priser, säger bolagets vice vd Johan Wester.

Den nya fabriken i Polen kommer att starta i liten skala, med tre till fyra anställda till att börja med, men det finns planer på att expandera. Och det är ingen hemlighet att den låga arbetskraftskostnaden som lockar.

- Här i Sverige har vi en lönekostnad per anställd på 18000-20000 kronor i månaden plus sociala avgifter. I Polen ligger det på 2000-3000 kronor i månaden före sociala avgifter, säger Johan Wester.

Men de anställda i Genarp behöver inte vara oroliga för sina jobb.

- Vi har en väldigt bra fungerande produktionsverksamhet i Genarp och personalen där har hög kompetens. Vi kan inte se att vi skulle vinna nåt på att flytta den befintliga verksamheten till Polen, säger Wester.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista