Miljöchefen Åsa Johansson vill att hyresgästerna drar åt kranen. Foto: Lasse Olsson/SR
Lund

Hyreshöjning hotar efter vattenslöseri

Lundaborna har plötsligt börjat använda mera vatten i hushållet. Ingen vet riktigt varför, och det kommunala fastighetsbolaget LKF tycker att det är dags att dra åt kranarna.

– 2010 ser det tyvärr ut som om vi har förbrukat för mycket i våra lägenheter. Det är en 15-procentig ökning hittills, säger miljöchefen Åsa Johansson.

För några år sedan lyckades Lundaborna hos LKF spara 20 procent av förbrukningen, men nu är den uppe igen. Ökningen är 140 000 kubikmeter, och det kostar pengar. På ett år är kostnadsökningen två miljoner kronor som får läggas på hyrorna. 

– Det är då som vi känner att vi måste gå ut och försöka få upp ögonen för det här, säger Åsa Johansson.

LKF tror att ökningen av vattenförbrukningen beror på flera faktorer. Till exempel kan den kalla vintern ha gjort att de boende fått spola längre för att få varmt vatten i kranen. Fler lägenheter har också fått tvättmaskin, och en del hyresgäster har tagit bort sina snålspolande munstycken på kranarna.

– Vatten måste pumpas och renas, och det går åt kemikalier och energi, vilket utgör en miljöbelastning, säger Åsa Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".