Anna Visala skördar purjolökar som inte ska ätas. Foto: Madeleine Fritsch/SR
Malmö

Kommunen gräver djupare i förorenad odlingsjord

Jordprover visar att marken som den ideella föreningen Mykhorizza fick av Malmö stad för att bedriva stadsodling är förorenad av miljögifter. Det är främst förhöjda halter av tungmetaller som nu gör att föreningen beslutat sig för att inte äta de odlade grönsakerna. Nu ska kommunen undersöka.

– Det känns så dumt att ta hem de fina purjolökarna och kasta dem, säger Anna Visala.

I våras beslutade Malmö stad att stödja det växande intresset för stadsodling och tilldelade föreningen en bit mark i Enskifteshagen. På en gröning mellan hyreshus och ett industriområde och intill en lekplats stängslades en bit mark av.

Mykhorizza är ett nätverk av människor som sedan länge ägnat sig åt stadsodling för att slå ett slag för det lokala odlandet, både för miljön men också som ett sätt att få människor i stan att närma sig varandra.

Föreningen satte spadarna i jorden, och i dag möts man av en prunkande trädgård – mitt i staden. Redan från början beslutades det att jordanalyser skulle göras, men det är först nu som det står klart att marken är förorenad. Enligt Naturvårdsverkets riktvärden är marken inte lämplig för odling. Gifterna man hittat är bara skadliga om man skulle få i sig dem under en längre tid, men föreningen väljer att inte skörda det de odlat för att visa hur viktigt det är att hitta rutiner för den här sortens odling.

– Stadsodling håller på att etableras över hela Sverige, och det borde helt enkelt finnas rutiner för att man kollar upp sådant här innan man börjar. Därför är det jättebra att vi kan visa hur det kan gå om man inte kollar upp jorden, säger Anna Visala.

Föreningen hoppas nu att kommunen ska hjälpa dem att gå vidare med sin stadsodling mitt i Malmö.

Kommunen gräver djupare

Ytterligare jordanalyser kommer att avgöra om stadsodlingen i Enskifteshagen i Malmö kan fortsätta, det meddelar Malmö Stad idag som också lovar nya rutiner efter att det visat sig att marken som kommunen upplåtit för odling innehåller förhöjda värden av bland annat tungmetaller.

– Vi vill ta prover på en större yta och gå lite längre ner, för det kan ju bli en större odlingsyta om det utvecklas väl, säger Sten Göransson på gatukontoret.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".