Danska budgeten klubbad

Tidigt på tisdagsmorgonen gjorde den borgerliga danska regeringen upp med stödpartiet Dansk Folkeparti om årets budget. En del förslag har ratats.
Ett av förslagen som har skotats är besparingarna inom utbildningssystemet. Det innebär att det inte blir något av med att universiteten och högskolorna får 650 miljoner mindre. Orsaken är att förslaget har mött hård kritik, inte bara från den politiska oppositionen och universiteten, utan också av många andra som menat att mer utbildning och forskning behövs för att Danmark ska klara sig i framtiden. Pengarna hämtas nu istället från statens reserver. Däremot förverkligas de flesta andra förslagen från liberala Venstre och de Konservativa efter den elva timmar långa budgetmanglingen med Dansk Folkeparti. U-landsbiståndet skärs ned, en lång rad expertråd och nämnder läggs ned. Nämnas kan också att pengar går till vården och äldreomsorgen och så förlängs föräldraförsäkringen så att danska mammor och pappor kan vara hemma antingen tolv månader med full ersättning eller 14 månader med halv ersättning de sista fyra månaderna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".