Skåne

Allianspartier söker stöd av Miljöpartiet

Tio dagar efter valet är den politiska framtiden för många skånska kommuner fortfarande höljd i dunkel. På många håll tvingas politikerna söka sig över blockgränserna för att få ihop en majoritet i fullmäktige.

I Ystad förlorade den borgerliga majoriteten sin majoritet när det stod klart att Sveriges pensionärers intresseparti (SPI) förlorade sitt mandat i kommunfullmäktige. Det gick istället till Sverigedemokraterna som får en vågmästarroll. Men för att minimera SD:s inflytande har de borgerliga partierna bjudit in Miljöpartiet för samtal om ett samarbete.

Niklas Ljungström, Miljöpartiets gruppledare i kommunen, ser det inte som en omöjlighet att arbeta ihop med allianspartierna.

– Vi är beredda att ta ett ansvar för kommunen så att det finns en stabil majoritet. Det hoppas jag att vi får till på något sätt. Vi träffa allianspartierna på fredag, säger Niklas Ljungström (MP).

Läget i Ystad är inte unikt. I Skurup pågår motsvarande diskussion och även i Trelleborg förhandlar allianspartierna med Miljöpartiet. Men där räcker inte MP:s två mandat för att skapa en majoritet. Istället har Moderaternas starke man i kommunen, Ulf Bingsgård, siktat in sig på att styra genom att vara den största minoriteten. Då krävs det att Socialdemokraterna röstar ihop med Sverigedemokraterna och det nybildade Söderslättspartiet för att fälla styret.

I Eslöv har Socialdemokraterna sedan tidigare gett upp tanken på att fortsätta styra i minoritet. Bollen ligger nu hos Moderaterna som håller på att förhandla med andra partier. Men fortfarande finns inga klara besked.

Andra kommuner där det politiska landskapet är suddigt är Svedala, Burlöv, Landskrona och Helsingborg. Där pågår också ivriga diskussioner, för när höstens första kommunfullmäktige öppnar bör partierna ha kommit överens.

– De förhandlingar som allianspartierna hade för fyra år sedan höll på i över en månad, ända tills dagarna före kommunfullmäktige. Men den 1 november är det kommunfullmäktigemöte i år och då måste vi ha blivit färdiga, säger Niklas Ljungström.