Campus Helsingborg. Foto: Reporter: Alva Ingvaldson/SR
Helsingborg

Mode kan bli framtiden för Campus Helsingborg

Ämnet Modevetenskap handlar inte om att designa egna kläder, utan är ett tvärvetenskapligt ämne, som handlar om att analysera och reflektera kring mode och modets roll i samhället.

– Helsingborg är ju en ganska utpräglad modestad. Vi har många livsstilsbutiker och entreprenörer. Här finns en bred kompetens, säger Cecilia Fredriksson, docent i etnologi och en av de drivande för att få Modevetenskapsprogrammet till Helsingborg.

Nästa höst kan man studera Modevetenskap på heltid på Campus, men då som en fristående kurs. Och svaret om kandidatprogrammet på 180 högskolepoäng blir godkänt kommer senast nästa sommar.

– Ett av kraven är att det ska finnas en anknytning till arbetsmarknaden och därför har man genomfört en undersökning för att se om modevetare har en framtid, säger Karin Salomonsson, som är etnolog och arbetar som prefekt för Institutionen för kulturvetenskaper på Lunds universitet.

– Det som betonas är att det finns ett klart växande behov av personer som har förmåga att analysera och reflektera kring mode, fortsätter Karin Salomonsson.

Två andra utbildningar är på väg till Campus, ett jämställdhets- och mångfaldsprogram, och en lärarutbildning som, om den blir godkänd, startar nästa höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".