Malmö

Hot mot domare skapar debatt

Domstolarna tystar ned hot och trakasserier mot domare. Det skriver rådmannen Monica Nebelius i DN debatt idag. Men chefen för Malmö tingsrätt anser inte att det finns fog för kritiken.

I förra veckan avgick Monica Nebelius från det uppmärksammade kopplerimålet i Malmö efter att själv blivit föremål för hot, och idag anklagar hon alltså domstolarna för att tysta ned liknande fall.

Men chefen för Malmö tingsrätt anser inte att det finns fog för kritiken.

– Det tycker jag inte. Det låter som att vi är väldigt hotade men så är inte bilden, säger Eva Wendel Rosberg.

Enligt Monica Nebelius finns det dock domare på Malmö tingsrätt som tidigare fått motta hot och trakasserier. I de fallen, skriver hon i DN debatt, har tingsrättens huvudinställning varit att incidenterna ska tystas ned, eftersom hoten enligt domstolen annars tenderar att öka.

Men det förnekar chefen för Malmö tingsrätt. Och inte heller på högre instanser känner man till att hotbilden mot domare tystas ned.

– Generellt har vi ingen längtan efter att mörka någonting. Däremot kan vi i en individuell situation välja att inte gå ut med någonting, säger Barbro Thorblad, generaldirektör på Domstolsverket.

Att det finns ett behov av en offentlig diskussion kring hur domstolarna hanterar hot och trakasserier verkar dock alla vara överens om. Frågan är bara vad den diskussionen ska innehålla.

– Vi strävar efter att vara öppna mot allmänheten och media. Självklart diskuterar vi gärna behov av säkerhetsåtgärder, däremot kan vi inte berätta precis vad vi gör. Då kanske vi minskar säkerheten istället för att öka den, säger Barbro Thorblad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".