Malmö

Jusek vill ha skyddade personuppgifter

Nu vill fackförbundet Jusek göra det möjligt för alla som arbetar inom rättsväsendet att få skyddade personuppgifter. Det efter att en domare blivit hotad i Malmö.

– Vi vill göra det här för att man i förväg inte ska kunna kartlägga personalen, säger Anders Bengtsson, ordförande i Juseks domstolssektion.

Säkerheten för anställda inom rättsväsendet har kommit i fokus efter att en domare under en rättegång i Malmö, hoppade av på grund av hot.

– Men vi kommer inte att komma ifrån problemet helt bara för att de anställda får skyddade personuppgifter. Men det försvårar.

Ser nackdelar med det här?

– Ja, vi vill inte ha ett sådant här samhälle, men utvecklingen har tyvärr gått åt det här hållet. Det går inte att vara lika öppen som man varit tidigare.

Fråga

Hotad kritisk mot arbetsgivare

#text=4054652# som hoppade av det stora kopplerimålet i Malmö efter att ha blivit utsatt för hot och trakasserier, tycker att arbetsgivaren sopar problemen under mattan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.