Malmö

Malmö utvisar inte enbart på grund av tiggeri

I Malmö utvisar man inte personer enbart på grund av tiggeri. För att bli utvisad från Malmö, om man är EU-medborgare, räcker det inte med att man tigger. Man måste också störa ordningen eller ligga samhället till last på något annat sätt.

Men kommunen har inte heller något särskilt ansvar för de människor som kommer till Malmö för att tigga.

– I vår kommunala ordningsstadga står det att man måste ha polistillstånd för att samla in pengar och bryter man mot det så handlar det om böter - inte utvisning, säger Malmös socialkommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

Om kommunen misstänker att det är någon form av utnyttjande som ligger bakom, att till exempel kriminella nätverk tvingar barn att tigga, så anmäler de det till polisen, enligt Katrin Stjernfeldt Jammeh. Då har kommunen ett ansvar. Och om man misstänker att någon far illa på något annat sätt så kopplas socialtjänsten in för att utreda händelsen.

– Men då handlar det oftast om att se till att få hjälp med mat för dagen och hjälp med en biljett till landet man kommer ifrån, säger Jammeh.

Malmö har inga stora problem med tiggare som kommer från andra länder, enligt Katrin Stjernfeldt Jammeh. Stockholm och Göteborg har mycket större problem. Malmös stora problem när det gäller tiggeri är svenska tiggare som har missbruksproblem.

– Det som är mer synligt för Malmöborna är personer som tigger för att få pengar till sitt missbruk, det ser man nog oftare än man ser utländska tiggare, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.

Hon håller med Skånepolisen. Det vore bra med en vägledande dom så att man en gång för alla kan klargöra hur lagen ser på tiggeri och om det är skäl för utvisning.

– Det är olyckligt med en lagstiftning där man behandlar människor olika på olika håll i landet. Jag skulle vilja att man ser över lagstiftningen så att man får en tolkning som är väldigt tydlig med vad som gäller.

Gränspolisen vill att tiggeri prövas

Gränspolischefen Petra Stenkula säger att reglerna är oklara. Foto: Svjetlana Pastuhovic/SR

#text=4056877# vill att en högre instans prövar om tiggeri är ett oärligt sätt att försörja sig och en anledning till utvisning. Det efter den senaste tidens diskussioner om avvisningar av romer. Reglerna är olika i Sverige.

Publicerat: torsdag 30 september kl 05:59

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.