Nya rön om hjärt-lungräddning

Inom kort kan riktlinjerna komma att ändras för hur hjärt-lungräddning i ambulanser ska utföras. Nya rön från Universitetssjukhuset i Lund visar på att det är viktigt med oavbruten hjärtkompression.

Den forskning som gjorts i Lund visar att det är mycket viktigt med oavbruten hjärtkompression vid ett stillestånd. Detta för att hålla igång blodcirkulationen i kroppen och upprätthålla arbetstrycket i hjärtat.

– Det vi vill göra nu är att få folk att förstå hur viktigt det är med cirkulation och att den inleds väldig tidigt, så fort som möjligt, och att den inte avbryts för andra manövrar, säger Tryggve Sjöberg, docent vid thoraxkirurgiska kliniken på universitetssjukhuset i Lund.

Resultat av maskinutveckling
Det är i utvecklingsarbetet av en mekanisk apparat för hjärtkompression, som ska användas i ambulanser, som man kommit fram till resultaten.

I nuvarande riktlinjer rekommenderas ambulanspersonalen att så fort som möjligt sätta igång med elchockbehandling för att få i gång hjärtat, men forskningen visar att om hjärtat stått stilla i mera än tre minuter så har arbetstrycket sjunkit så mycket att elchockerna oftast är verkningslösa.

Försök på grisar
Vid universitetssjukhuset i Lund har man i omfattande försök på grisar bevisat att man istället i första hand ska rikta in sig på hjärtkompression, och nu kan deras forskning ligga till grund för nya riktlinjer.

I förlängningen kan det innebära att alla som lärt sig första hjälpen får lära sig att omprioritera vid räddningsinsatsen.

Hans Dahlgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista