Köpenhamn

Ny konsthall tar plats på bryggeriområde

Det blir en ny konsthall för samtidskonst på Carlsbergs gamla bryggeriområde i Köpenhamn. Den politiska majoriteten i Köpenhamn har gjort upp om att ge driftstöd till verksamheten.

4 000 kvadratmeter ska avsättas och en internationell arkitekttävling utlyses. Konsthallen ska ha höga ambitioner och kunna mäta sig med internationella konstinstitutioner.

Själva investeringen på runt 180 miljoner danska kronor ska finansieras av privata sponsorer och fonder. Därefter hoppas Köpenhamns kommun att man får staten att tillsammans med kommunen dela på det årliga driftbidraget på sex miljoner kronor. Men fram tills konsthallen öppnas 2013, under uppbyggnadsskedet så står kommunen själv för driften.

Sedan Carlsberg lämnade sina gamla bryggerilokaler har de stora tapphallarna används till flera kulturella ändamål. En del har blivit Dansehallene, ett centrum för dansen och redan tidigare har andra delar använts till konstutställningar, bland annat genom konstfesten U-turn för några år sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".