Anna Palmstierna, barnmorska på Kvinnokliniken i Malmö. Foto: Edina Hrustic/SR
Malmö

"Rädda livmodern" ska få fler ta cellprov

En provtagningsbuss ska få fler kvinnor i Malmö att göra cellprov. Bussen är en av åtgärderna i det pilotprojekt som Kvinnokliniken nu driver.

– I dag finns det områden där endast var femte kvinna gör cellprov, och om de inte kommer till oss får vi komma till dem, säger Anna Palmstierna, barnmorska och projektledare på Kvinnokliniken i Malmö.

Projektet som hon ansvarar för är ett sexmånadersprojekt som heter "Rädda livmodern". Huvudmålet är att 85 procent av alla kvinnor i Malmö ska komma på cellprovskontroller när de blir kallade.

För att locka fler kvinnor kommer Kvinnokliniken även att erbjuda kundanpassade öppettider kvällar och helger, men kvinnorna ska även få tillgång till ett webbaserat bokningssystem.

– Det är också viktigt att unga tjejer förstår betydelsen av att göra ett cellprov, så vi kommer att göra ett informationspaket till skolorna och även utbilda personal inom skolhälsan och på ungdomsmottagningar, säger Anna Palmstierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".