Öresund

Gränshandel bekymrar danskar

Den danska handeln är bekymrad för att danskarna handlar i Skåne istället för det egna landet. Och därför vill köpmän nu att den danska staten utreder gränshandelns påverkan.

Enligt en rapport från Handelns utredningsinstitut spenderade danskarna cirka 4,3 miljarder kronor i Sverige under det första halvåret 2010, varav den rena gränshandeln uppgick till 1,1 miljard.

Exakt hur detta slagit mot den danska handeln är oklart. Det är bland annat därför John Wagner, direktör för branschorganisationen De Samvirkende Købmænd, vill att danska politiker ska ta ett samlat grepp om gränshandelns konsekvenser, det vill säga att man undersöker vilken miljöpåverkan den har och hur många arbetstillfällen den kostar Danmark. Men framförallt vill han att politikerna suddar ut de konkurrensnackdelar han anser att danska handlare har.

I Danmark ligger matmomsen på 25 procent till skillnad från 12 procent i Sverige.

John Wagner vill att den danska staten ska sänka momsen, men han är pessimistisk eftersom det inte finns någon politisk majoritet för en sänkning.

Gränshandeln är nog här för att stanna, tror John Wagner och på gågatorna i Malmö hörs det fortfarande mycket danska.

I inredningsbutiken Village på Södra Förstadsgatan är det fullt av kunder som jämför priser på designmöbler.

– Väldigt många av dem brukar vara danskar berättar butiksägaren Minna Serholt. Men att den svenska kronan nu har blivit starkare har märkts.