Danmark får ny struktur?

Många små danska kommuner försvinner, och dagens landsting läggs ned och ersätts av regioner. Det vill Anders Fogh Rasmussens borgerliga regering som idag presenterade sitt förslag till ny politisk karta för Danmark.

Meningen med reformen är att få mer pengar till vård, skolor, vägar och andra delar av den offentliga sektorn. Och därför föreslår regeringen nu att dagens 14 amter, Danmarks motsvarighet till landstingen, läggs ned.

De är för små för den framtida planeringen av vården. Istället ska fem hälsoregioner skapas, en av dem väntas bestå av Storköpenhamn plus Bornholm. Staten tar över ansvaret för gymnasieskolorna som landstingen nu har.

Och landstingsskatten som nu kan vara olika hög i olika delar av Danmark ska ersättas av en hälsoskatt som blir lika hög i hela landet . I fortsättningen ska också varje dansk kommun ha minst 30 000 invånare, vill regeringen, något som kommer att leda till sammanläggningar på många håll.

Idag har det mycket mindre Danmark lika många kommuner som Sverige. För att få igenom förslaget måste den borgerliga regeringen nu göra upp med andra partier, och allt ska vara klart till kommunalvalen nästa höst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista