Nina Bliding, informationssekreterare i Malmö stad, förbereder kampanjen. Foto: Svjetlana Pastuhovic/SR
Malmö

Kampanj ska få fler att välkomna invandrare

För få Malmöbor vill ta emot och välkomna invandrare som kommer till staden. Därför startar Malmö stad en busskampanj på måndag för att fler ska bli så kallade kontaktpersoner.

– I Malmö har man klart visat att man inte är nöjd med vissa resultat efter valet. Här har man en möjlighet att visa att man vill välkomna invandrare till staden, säger Nina Bliding, informationssekreterare Malmö stad.

Efter Sverigedemokraternas framgångar i valet så är kontaktpersonverksamheten kanske viktigare än någonsin, säger Nina Bliding. Just nu finns affischerna bara på hennes dator – men på måndag sitter de alltså på Malmös bussar.

Kampanjen kostar mellan 20–30 000 kronor och en bild med samtalande människor ska få fler Malmöbor att vilja lära känna och vara ett stöd för invandrare som kommer till staden.

Sedan kontaktverksamheten i Malmö startade 2002, har man förmedlat mer än 500 möten. Nu hoppas Nina Bliding att det ska bli ännu fler för att bryta segregationen.

– Vi ser att människor rör sig över staden, man skapar en geografisk rörlighet. Annars håller man sig ofta till sin stadsdel.

Men hur stor skillnad gör de här personliga mötena i det stora hela?

Jag har utvärderingar med jämna mellanrum med deltagarna och jag ser att det gör skillnad. Man får en förförståelse för andra människor och kan sätta sig in i andras situation. Man får lära känna människan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".