HELSINGBORG

Stök omkring fotbollsmatch

Trots en stökig fredag och lördagseftermiddag rådde en betydligt lugnare stämning efter lördagens fotbollsmatchen mellan Hif och Gais.

Vid 20-tiden hade de flesta Gais-supportrarna börjat fara hemåt.

Polisen frihetsberövade totalt ett tiotal personer för fylleri, våldsamt upplopp, grov misshandel och misshandel. Tre personer greps senare.

Minst en person ska ha behövts föras till sjukhus för vård efter dagens tidigare oroligheter.

Hundratals fotbollssupportrar samlades på lördagen och tände bland annat bengaliska eldar i centrala Helsingborg. Det har varit småstökigt sedan lunchtid, och även i går var det oroligt inför eftermiddagens allsvenska match mellan Helsingborgs IF och göteborgslaget Gais.

Men trots stöket såg polisen den här matchen som vilken annan högriskmatch som helst.

En stor polisinsats följde sedan lunchtid de hundratals fotbollsanhängare som samlats i centrala Helsingborg. Bland annat tände de bengaliska eldar. Polisen betecknar dagen som "småstökig", men tycker att det hittills har varit under ganska bra kontroll

– Det ser ju värre ut än det är när det är bengaliska eldar. Men vi har haft några försök till skadegörelse och misshandel, säger polisens informatör Ewa-Gun Westford vid 15.30.

– Det kan hända att man har lugnat ner sig till idag. Vår uppgift är att se till att det blir den fotbollsfest som vi tycker att det ska vara, säger polisens informatör Ewa-Gun Westford.

En person greps och fem omhändertogs i går av polisen efter ett större bråk utanför ett uteställe i centrala staden. Då hade ett 30-tal Helsingborgs- och Gaisanhängare börjat bråka.

Senare under kvällen och natten fortsatte det att vara stökigt, flera andra bråk mellan fotbollssupportar ägde rum. Men trots stöket så såg polisen ingen anledning att öka bevakningen inför eftermiddagens match.

– Vi har ju ganska stor erfarenhet av högriskmatcherna. Och vi har poliser placerade på frekventa ställen och vi följer utvecklingen hela tiden, säger Ewa-Gun Westford.

Vet ni vilka de som ställde till med bråk i går är - kom de hit bara för att ställa till med bråk?

– Vi har bara gjort de akuta insatserna nu. Vi har identifierat de och de har blivit omplåstrade. Vi hoppas nu att de tar oss på orden och lugnar ner sig.