Patienter ska bedömas på samma sätt

I stället för att ha en kö till varje sjukhus kan alla skåningar i framtiden komma att stå på en och samma väntelista för att bli opererad av en specialist. Tanken är att ge en så rättvis fördelning av sjukvården som möjligt.

– Problemet är idag att man väntar på sitt eget sjukhus och det finns en skillnad i hur länge man får vänta beroende på var man bor, säger Rita Jedlert som är biträdande sjukvårdsdirektör för Region Skåne.

Samma bedömning
Just nu sitter en grupp specialistläkare och diskuterar kriterier som ska vara gemensamma i hela regionen. Man vill hitta metoder för att patienter ska bedömas och prioriteras på samma sätt oavsett vilket sjukhus eller vilken läkare man besöker.

Gemensam vårdkö
Efter bedömningen ska man stoppas in i den gemensamma vårdkön på rätt ställe. Då kan till exempel en starrpatient som har allvarliga problem komma lång fram i kön. Konsekvensen kommer också att bli att man inte kan räkna med att få vård på det sjukhus som ligger närmast där man bor.

– Det är ju inte speciellt långa avstånd det handlar om. När det gäller mindre ingrepp är ju tanken att man ska få vård så nära som möjligt där man bor, men när det handlar om större operationer som man gör en eller två gånger i livet, får man räkna med att åka en bit, säger Rita Jedlert.

anna.gjores@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista