Skåne

Lärlingar ska få in en fot i arbetslivet

Sveriges första lärlingsutbildning för arbetssökande och långtidsarbetslösa startade i Malmö i dag. Syftet är att målgruppen ska få in en fot i arbetslivet, och förhoppningsvis få fast anställning.

– Jag fick den här chansen och tycker att det är jättekul att börja om i livet, säger Madelene Henriksen som är en av 22 deltagare som påbörjat utbildningen.

Lärlingsutbildningen är ett pilotprojekt och har hämtat inspiration från Danmark där det är väldigt vanligt med just lärlingsplatser. Malmö Stad har huvudansvaret för utbildningen och kommer att samarbeta med bland annat tre företag inom restaurang-, event- och teknikbranschen.

Lärlingarna kommer att arbeta praktiskt på företagen som ligger i stadsdelen Hyllie, men deltagarna kommer även att få föreläsningar via folkhögskolor.

– Jag tror att de kommer att få en unik upplevelse och verkligen visa vad de går för. De kommer även att jobba upp ett otroligt stort nätverk och förhoppningsvis få ett jobb på köpet, säger Olivera Stojanovic, projektledare för lärlingsutbildningen.

Deltagarna får försörjningsstöd och handledare under hela projektets gång och när projektet är slut om ca åtta månader hoppas Malmö Stad på att få fortsätta med lärlingsutbildningar.

Madelene Henriksen och Henrik Fehland, lärlingar och Olivera Stojanovic, projektledare samt Eva Öhman, restaurangchef

Edina.Hrustic@sr.se