Danska och svenska skolor samarbetar

Gymnasieskolorna i Öresundsregionen ska bli bättre på att samarbeta. Idag träffas rektorer från båda sidorna av sundet för en konferens i Helsingborg. Leif Andersson, rektor för Olympiaskolan i Helsingborg är värd för dagens konferens.

– Det finns två skäl till varför vi träffas idag. Dels vill vi utvidga samarbetet mellan gymnasieskolor över sundet, och dels vill vi se hur vi kan övervinna de hinder som faktiskt finns, säger han.

De problem som finns med samarbetet idag beror ofta på att den danska och svenska skolan är organiserade på olika sätt. Enligt Leif Andersson så är den danska skolan regelstyrd medan den svenska är mer målinriktad.

Leif Andersson hoppas att konferensen idag kan bli ett startskott för det här samarbetet. Ett samarbete som på många håll redan existerar. Hans egen skola, Olympiaskolan samarbetar till exempel redan med Helsingör gymnasium. Men Leif Andersson tycker att det är viktigt att integrationen ökar.

– Våra elever tävlar på samma utbildnings- och arbetsmarknad. Så därför borde de känna varandra bättre. Det är konstigt att man kan ha kompisar i Kristianstad men inte i Helsingör som ligger 20 minuter härifrån, säger han

Och även på andra sidan sundet är intresset för samarbete stort.
– Danskarna genomgår en gymnasiereform just nu och vill därför snegla på hur det svenska systemet fungerar, säger Leif Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista