Flexibel förskolestart utreds

Malmö Stad ska nu utreda om man kan införa flexibel start i skolans förskoleklass, det beslutade barn och ungdomsberedningen idag. 

P4 Radio Malmöhus har tidigare rapporterat om att Malmö stad inte får bli försökskommun för flexibel start till grundskolan. Men med en flexibel start till förskoleklassen hoppas man ändå att nå samma mål, att minska dagisköerna.

Men Agneta Eriksson vill inte erkänna att det primära målet med att erbjuda flexibel start i förskoleklass är att minska dagisköerna, hon säger att målet är valfrihet för föräldrarna - och att de minskade dagisköerna är en positiv bieffekt.

Men i ett tjänstemannautlåtande till barn och ungdomsberedningen står det att det är just kötopparna som man kan komma åt med att införa flexible start.


Den flexibla starten innebär nämligen att barn som fyller sex år under våren får börja förskoleklassen tidigare, och på så vis frigörs platser från dagis
Tidigare har Malmö Stad har försökt att få bli försökskommun för flexibel skolstart enligt ett liknande system, men nyligen avrådde skolverket regeringen från att genomföra försöket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista