Veberöd vill ha kvar sin återvinning

Förslaget från Rehållningsverket i Lund att lägga ner återvinningscentralen i Veberöd och istället öppna en i Dalby har fått veberödsborna att högljutt protestera. Halva Veberöds befolkning, 2 600 personer, har skrivit på en protestlista mot att återvinningscentralen ska läggas ner.

– Det mesta kommer nog hamna i den vanliga soppåsen om återvinningscentralen i Veberöd läggs ner, säger Madelein Månsson, en av de runt 70 veberödsbor som på onsdagskvällen samlats i Svaleboskolans matsal för att diskutera förslaget med renhållningsverket.

Enligt Metta Ivarsson, ordförande för Renhållningsverket, finns det uträkningar som visar att det bästa strategiska läget ur miljösynpunkt skulle vara att placera en stor återvinningscentral i östra Dalby, men då måste veberödscentralen bort. Det skulle kosta alldeles för mycket att ha flera stora återvinningscentraler utspridda i Lunds kommun, något som veberödsborna själva skulle få betala i form av höjda sophämtningstaxor.

Tora Dahlström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista