Fler poliser utreder Helénemordet

Nu satsar polisen nya resurser på att lösa det 15 år gamla mordet på då 10-åriga Helén Nilsson i Hörby. Sju poliser arbetar nu heltid med mordutredningen och på torsdagen inleds det första i en rad nya förhör.

I måndags hade poliserna som nu ska arbeta med utredningen en första genomgång och under maj månad planerar man hålla ett 20-tal förhör.

”Mördaren finns i utredningen”
De som ska förhöras är inte nya i utredningen och enligt Per-Åke Åkesson, samordnare i utredningsgruppen, tror man att mördaren eller mördarna redan finns i det stora utredningsmaterial som samlats sedan mordet 1989. Nu gäller det bara att hitta rätt personer.

DNA-profil gav nytt hopp
Flera män har redan under den långa utredningens gång både gripits och anhållits misstänkta för mordet. Anledningen till att man nu åter satsar resurser på att försöka lösa det 15 år gamla mordfallet är bland annat den DNA-profil som man med hjälp av ett brittiskt laboratorium lyckades ta fram förra året.

Bland annat detta fick länskriminalens nya chef Henrik Malmquist att för en tid sedan bestämma sig för att fortsätta utredningen. Nu har man chansen att med hjälp av DNA-spåren leta efter mördaren eller mördarna bland personer som finns i den omfattande utredningen.

Jenny Sandgren

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista