Tullen slår till mot spritsmugglingen

Låg årsinkomst, tidigare brottslighet och även inblandning i narkotikahandel är gemensamma faktorer för många av dem som sysslar med den organiserade privatinförseln av alkohol i landet. Det visar ett projekt som tullen i Skåne just nu driver tillsammans med speciella åklagare.

Efter årsskiftet har alkoholinförseln i landet ökat ytterligare, säger Bengt Rosenkvist planeringschef vid tullens gränsskydd:

– Den är ju väldigt omfattande här med vans, små lastbilar, personbilar med släp. Det är stora mängder som förs in, säger han.

Sedan årsskiftet är det i princip fritt fram att föra in så mycket alkohol man kan för privat bruk. Problemet för tullen är att bevisa att de stora mängder som förs in av privatpersoner skall säljas vidare. Tillsammans med åklagare prövar man nu en arbetsmetodik som skall förenkla tullens arbete och förhindra den olagliga vidareförsäljningen av alkohol:

– Här finns organisationer, som har företagsliknade struktur, med försäljningsnät upp i halva Sverige. En resa med en van i veckan ger 10000 kronor netto, det gör en halv miljon om året, säger han.

Tullen vill inte avslöja detaljer i sin nya satsning, men under den senaste månaden har man inlett ett 20-tal förundersökningar mot privatpersoner och när Ekot var med vid en aktion anhölls två män från Norge, som en vecka tidigare gjort en liknande spritresa.

Det är många faktorer som spelar in när tullen skall avgöra om det är frågan om privat eller kommersiell införsel: t ex antal resor utomlands som personen gör, inkomst och trovärdigheten i berättelsen. En person som anhölls nyligen berättade att alkoholen var avsedd för en privat fest för 400 personer i en skog, men kunde inte namnge en enda person. Christer Krieg är brottsutredare på tullen:

– En person som har noll kronor i inkomst och ber mig att inte tala om inköpen för Försäkringskassan väcker misstankar, säger han.

Efter årsskiftet har den småskaliga trafiken minskat. Nu handlar det om stora mängder och den nya trenden är att allt fler personer från övriga landet åker till Tyskland och Danmark för att köpa alkohol:

– Väldigt många av dem som nu kommer har hyrt vans och släpvagnar. De kommer från Gävle, Alingsås och Uddevalla, till och med från Norge, säger Christer Krieg.

Jens Ericson var reporter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista