Malmö museer Foto: Sven Rosenhall/SVT Bild
Skåne

Museer i Skåne ska samarbeta

De större museerna i Skåne ska börja samarbeta. Kulturen i Lund, Regionmuseet i Kristianstad och Malmö museer ska diskutera gemensamma projekt bland annat för att få större genomslag.

– Vi har tillsammans fantastiska samlingar på de här tre museerna. Och de kan vi använda på ett bättre sätt, säger Göran Larsson, chef för Malmö museer.

Museerna Kulturen i Lund, Regionmuseet i Kristianstad och Malmö museer kommer att samarbeta om utställningsmetodiken. De kommer också ha gemensamma konkreta teman, som de tre museerna sedan gör olika utställningar på. Ett tema man diskuterar just nu är miljö.

Men en tredje tanke är att flytta fram positionerna för museiebranschen överlag. Gemensamma projekt för större genomslag i samhället.

– Det är viktigt att lyfta kulturarvet och de frågorna. Så att de blir synliga, säger Barbro Mellander, chef för Regionmuseet i Kristianstad.

Är det inte risk för att det blir för likriktat?

– Det tror jag inte. Vi har ett stort utställningsutbud. Det här är bara en grej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".