Öresundsbron stängdes två gånger

På torsdagsförmiddagen stängdes Öresundsbron av säkerhetsskäl för tyngre fordon när USA:s utrikesminister Colin Powell landade på Kastrup. Tidigt i morse var den avstängd för allt utom tågtrafik när delar av säkerhetssystemen slutade fungera.

Vid 7.30-tiden upptäckte man att varken övervakningskameror, fläktar eller trafikskyltar fungerade. Man beslutade direkt att stoppa all trafik utom tågen.

- Vi kunde varken övervaka eller manövrera objekt i tunneln, vilket hade varit farligt om det hänt en olycka. Därför kände vi oss tvungna att stänga av förbindelsen, säger Björn Svensson som är anläggningschef vid Öresundsförbindelsen.

Eftersom stoppet inträffade i morgonrusning blev det snabbt köer. Stoppet varade ungefär en timme.
Strax före lunch visste man ännu inte varför systemet slutat fungera. Det är första gången något sådant här inträffar sedan bron öppnade 2000. Man analyserar nu vad som hänt och tror att det handlar om ett datorfel.

- Alla som jobbat med datorer vet att det ibland blir fel även om man inte tror att det ska bli det, säger Svensson.

Den andra stängningen var mellan klockan 10.00 och 11.00 på förmiddagen. när USA:s utrikesminister kom på statsbesök i Köpenhamn beslutades att Öresundsförbindelsen av säkerhetsskäl skulle stängas för bussar och lastbilar. Man ville inte släppa förbi några tyngre fordon under tiden som Powell fanns på Kastrups flygplats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista