Skåne-Stockholm

Hon har inte fått säga mer

När den nya regeringen presenterades igår fanns inte skånska Cristina Husmark Pehrsson med. Hon går tillbaka till riksdagen. Och det har varit tuffa år som socialförsäkringsminister, erkänner hon.

– Svårast har varit när det i medierna har beskrivits olika fall med personer i utsatta situationer, sjuka och svaga människor.

Då har Cristina Husmark Pehrsson ofta velat säga och göra mer. Men det har inte varit möjligt.

– Som minister får man vare sig fråga efter bakomliggande orsaker eller annat. Det har gjort att man många gånger tyckt att jag varit hård. Men jag har inte fått uttala mig, poängterar hon.

-- Fast det har varit svårt. Jag har velat ta kontakt och prata med de drabbade, och uttala mig. Men det har jag inte fått enligt svensk grundlag.

Den tidigare socialförsäkringsministern betonar också att hela regeringen stått bakom den omdebatterade reformeringen av sjukförsäkringen.

Nu tar Ulf Kristersson över som minister och Cristina Husmark Pehrsson går tillbaka till den moderata riksdagsbänken.

– Där är det framförallt två saker jag vill driva, säger hon. Dels är det att unga personer får förtidspension på ibland felaktiga grunder, de måste också få en arbetsgemenskap.

– Och så är det de nordiska frågorna, slutar Cristina Husmark Pehrsson som under åren i regeringen också ansvarat för det nordiska samarbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".