Malmö

Kundernas kort skimmade i taxi

Malmöbor som åkt taxi med mindre taxibolag knutna till 97 97 97 riskerar att ha fått sina kortuppgifter skimmade. Och sedan i går sitter en 26-årig taxichaufför anhållen.

26-åringen misstänks för bedrägeri genom att ha använt en falsk kortterminal, och polisen tror att fler kan vara inblandade.

– Ja, det finns indikationer på att det är flera. Det vi vill är att folk kontaktar oss som under september har åkt taxi via 97 97 97 och sedan inte belastats på kontot, säger Stefan Larsson på bedrägerisektionen vid Skånepolisen.

Polisen misstänker alltså att flera taxichaufförer eller mindre taxibolag knutna till Taxi 97 använt sig av dubbla kortläsare i taxibilarna. Kort från en del av kunderna har dragits i en falsk kortläsare, och kortuppgifterna har skimmats. Några pengar för själva taxiresan har aldrig dragits från kunden, men istället har kontot länsats senare. Enligt Stefan Larsson rör det sig om organiserat bedrägeri.

– I och med att uttagen sker i utlandet, och att de här personerna oftast bara har i uppgift att få fram kortuppgifter som de sedan säljer, så vet vi att det är organiserat sedan tidigare, säger han.

Ett stort antal kunder kan vara drabbade, och enligt polisen kan det röra sig om miljonbelopp som kommits över på det här sättet. Polisen betonar däremot att det inte finns några misstankar mot taxibolaget Taxi 97. Vd:n Jörgen Hebrunn är orolig över att det här ska skada företaget.

– Det känns inte bra alls, men samtidigt tänker jag att varför skulle vi vara förskonade. Jag tycker bara att det är tråkigt att det har drabbat oss, säger han.