Grafik över placeringen av ESS och Max IV.
Lund

ESS och Max IV lockar näringslivet

Bygget av de stora forskningsanläggningarna ESS och Max IV i Lund får näringslivet i Skåne att vädra morgonluft. Både små och stora aktörer är sugna på de stora kontrakten.

– Vi hoppas få ett eller annat kontrakt från de stora drakarna, och vara med och slåss om smulorna, och det kan bli ganska mycket, säger Patrik Tallbeg från Ramlösabrunns mekaniska AB.

De båda forskningsanläggningarna ESS och Max IV som ska byggas utanför Lund kommer att kosta 15 respektive tre miljarder kronor. Dessutom planerar Lunds kommun att uppföra en helt ny stadsdel i närheten av anläggningarna. Det är med andra ord många stora kontrakt som kommer att läggas ut för upphandling.  I dag hölls en konferens om just de affärsmässiga möjligheterna i samband med ESS och Max IV som lockade närmare 400 företagare.

En stor del av utrustningen till forskningsanläggningarna är tekniskt avancerad och det finns bara ett fåtal tillverkare i hela världen. Men det finns ändå möjligheter för det lokala och regionala näringslivet att vara med och dela på kakan.

– Att gå i konsortium med stora europeiska aktörer som levererar utrustningen, kan ge möjlighet att lokalt producera och representera de här företagen, säger Mats Lindroos, divisionschef på ESS.

När anläggningarna väl är i drift väntas de locka tusentals gästforskare till regionen och det hoppas man ska ge tillväxt även för kringnäringar som hotell, restauranger, konferensanläggningar med mera.

När den större av anläggningarna, ESS, når sin fulla kapacitet, runt år 2026, kommer den ha en driftskostnad på runt en miljard kronor om året, en stor del av de pengarna kommer att läggas i närområdet, tror Lunds universitets ordförande, före detta finansminister Allan Larsson som varit svensk chefsförhandlare för ESS.

– Erfarenheten visar att 80 procent av driftskostnaderna som läggs ut som beställningar av servicetjänster hamnar i närområdet, säger Allan Larsson, ordförande Lunds universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".