Skåne

De vill bli lärlingar i Danmark

När arbetslösheten har stigit i Skåne har allt fler sökt sig till de danska lärlingsutbildningarna. Just nu hålls en förberedande kurs i Malmö för de skåningar som vill hoppa på en lärlingsutbildning i Danmark.

Danska står på schemat för ett tiotal arbetslösa som ska söka sig till Danmark. Malin Johnsson från Arlöv är en av dem som hoppas på en lärlingsplats i Köpenhamn.

– Det är något vi skulle ha i Sverige också. Alla kanske inte har lätt för att läsa och många jobb lär man sig genom att göra själv. Jag har inte bestämt vad jag ska gå än.

Det här är en introduktionskurs till dansk arbetsmarknad för dem som vill gå lärlingsutbildningar, alltså studera samtidigt som man jobbar och får lön från en arbetsgivare.

Kurserna startade i mars i år och hålls av Lernia på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Cirka 30-35 personer, eller 60 procent, av dem som har gått här har påbörjat en utbildning.

Men lärlingsutbildningar har varit omdebatterade i Sverige. De är väldigt praktiskt inriktade och även bland deltagarna på kursen diskuterar man nackdelarna.

– Nu när vi pratar om lärlingsutbildningar så är vi rädda för att det ska ge bakslag i form av ett annat klassamhälle där det finns grupper av människor som inte ens har en fullgången grundskoleutbildning, säger Anneli Nilsson från Malmö.

– Jag följer med spänning hur vi kan lösa det vidare i Sverige, vi har mycket att lära av systemet de har tagit fram i Danmark, menar hon.