Tio års fängelse för Marina Plazaskotten

Den 42-årige man som i januari i år sköt flera pistolskott rakt in i en krogkö till restaurangen Marina Plaza i Helsingborg, dömdes idag till 10 års fängelse av Helsingborgs Tingsrätt. Mannen döms för försök till mord, grovt vapenbrott och rattfylleri. Han ska dessutom betala 500 kronor till brottsofferfonden.

Det var natten mot söndagen den 11 januari i år som en bil körde upp framför Marina Plazas entré. Ur bilen steg den nu dömde 42-åringen och avlossade flera pistolskott riktade mot nattklubbens entré. Skotten träffade klubbens dörrvakt i benet och även två gäster skottskadades. Mannen flydde från platsen i sin bil, och med en polisbil i hälarna, tappade han slutligen kontrollen över bilen och körde rakt in i polishusets långsida. Tidigare under kvällen hade mannen druckit avsevärda mängder whisky och han hade även försökt komma in på Marina Plaza, men blivit avvisad. Och enligt tingsrätten var skottlossningen en ren hämndaktion.

Den rättspsykiatriska undersökning som gjorts visar att mannen lider av en psykisk störning, men ingen allvarlig sådan i brottsbalkens mening. Överläkaren som genomfört undersökningen ställer diagnosen posttraumatiskt stressyndrom och depression, och de här sjukdomarna i kombination med alkohol, påverkade troligtvis mannens förmåga att kontrollera sitt handlade den där natten, enligt överläkaren.

Trots detta anser tingsrätten att mannen avsiktligt avlossat de tre skottsalvorna mot Marina Plaza och dömer honom därför till 10 års fängelse för försök till mord, grovt vapenbrott och rattfylleri. Mannen själv säger att han är oskyldig och att han inte minns någonting av händelsen.

rapporterade Tora Dahlström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista