Eslöv

Känsligare teknik bakom åtal för 24-årigt mord

Idag åtalades en 67-årig man från Småland för ett 24 år gammalt mord i Eslöv. Leder åtalet till fällande dom blir det sannolikt det äldsta mordfallet som klarats upp i Sverige.

1986 mördades en 79-årig man i sitt hem i Eslöv. När Skånepolisens så kallade cold case-utredare började granska det gamla mordet var det gamla kontaktannonser, bedrägeridomar, sparade fingeravtryck tillsammans med bättre analysmetoder som lett fram till mordåtalet mot 67-åringen.

Mannen nekar till brott, men bevisningen har ansetts så stark att han suttit häktad sedan i våras.

Ett annat exempel på hur teknikutvecklingen lett fram till lösningen på ett gammalt ouppklarat brott är morden på tioåriga Helen Nilsson och 26-åriga Jannica Ekbladh 1989. 15 år efter morden kunde mördaren Ulf Olsson gripas och knytas till mordet på Helen Nilsson tack vare att biologiska spår sparats trots att tekniken inte fanns vid tiden för morden.

Det var till och med så att de dataprogram som används för att analysera DNA utvecklades så snabbt att de månader som förflöt mellan tingsrätts- och hovrättsförhandlingar gjorde att Ulf Olsson med säkerhet också kunde knytas till mordet på Jannica Ekbladh.

 – Vad gäller DNA-tekniken så har den utvecklats så att man kan undersöka mindre mängd av spår, säger Ann Jangblad, kriminalteknisk expert vid Statens Kriminaltekniska laboratorium.

För tjugo år sedan letade man efter blodfläckar som var stora som enkronor för att kunna ta prover nu har tekniken förfinats så att det räcker med millimeterstora blodstänk för att säkra DNA.

För tjugo år sedan tog det flera månader att göra en DNA-analys, idag kan man få svar samma dag som provet tas på brottsplatsen. Bara i Skåne är 60 mord ouppklarade. Totalt i Sverige handlar det om drygt 400 ouppklarade våldsbrott med dödlig utgång. Enligt Ann Jangblad har nya dataprogram förbättrat möjligheten att analysera utredningsmaterial.

– Det är till stor hjälp för att hantera stora mängder data, säger Ann Jangblad vid SKL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".