Skåne

Sjukhusbeslut måste tas om

Allmänheten fick aldrig någon möjlighet att ta del av förslaget i förväg om att slå samman sjukhusen i Malmö och Lund till ett sjukhus. Därför upphäver nu förvaltningsrätten i Malmö beslutet. Men enligt Region Skåne är det bara att ta ett nytt beslut.

– Det är på en formalitet som de har hängt upp sitt beslut, och vi får läka det genom att ta beslutet en gång till, säger regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein (M).

I november förra året fattade regionfullmäktige beslut om att slå samman de båda universitetssjukhusen i Skåne till en sjukhusförvaltning. Sammanslagningen var aldrig något eget ärende utan ingick i beslutet om budget och verksamhetsplan.

Det förvaltningsrätten har prövat är inte om det var rätt att slå samman sjukhusen, utan på det sätt som beslutet fattades. Rätten anser att frågan har ett stort allmänintresse, och därför borde medborgarna ha kunnat ta del av handlingarna med förslaget före mötet, vilket inte var fallet. Därför anser rätten att beslutet strider mot kommunallagen och upphäver det.

Men Jerker Swanstein tycker att förslaget var omskrivet i media, och att handlingarna är en bisak.

– Handlingarna är inte för allmänheten utan för fullmäktiges ledamöter. Vi har inte direktdemokrati i det här landet, säger han.

En av dem som överklagat beslutet är statsvetaren Agne Gustafsson i Lund. Han ser förvaltningsrättens dom som en stor seger, och håller inte med Jerker Swanstein om att det bara rör sig om en formalitet.

– Det är det verkligen inte. Då anser man att demokratin är en formalitet, säger han.

Någon praktisk betydelse får inte förvaltningsrättens beslut. Sjukhuset fortsätter jobba som vanligt, och Region Skåne planerar att snabbt fatta ett nytt, formellt korrekt, beslut. Men Agne Gustafsson sätter nu sitt hopp till politikerna.

– Nu har de ju tillfälle att ångra sig, de politiker som kanske röstade för utan att tänka sig för, säger han.

Har du ett litet hopp om att det blir ett annat beslut i regionfullmäktige den första november?

– Det är inget litet hopp! Jag har verkligen anledning att hoppas på det bästa, och att det ska bli en ändring till det bättre, säger Agne Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".