Strid om avsakraliserad kyrka på Ven

Länsstyrelsen och Landskrona pastorat har kommit på kollisionskurs med varandra. Konflikten gäller vem som skall ta hand om de gamla bänkarna i Allhelgonakyrkan på Ven.

Det gäller 58 bänkrader i Allhelgonakyrkan på Ven. En kyrka som egentligen inte längre är en kyrka i ordets verkliga betydelse.

Avsakraliserad i höstas
Kyrkan invigdes 1901 men avsakraliserades i höstas. Det innebär att kyrkobyggnaden inte längre utgör en helig plats. Själva byggnaden är dessutom såld till Statens Fastighetsverk. Tanken är att kyrkan skall ingå som en del av Tycho Brahe utställningen på Ven.

Ändå pastoratets ansvar
Men trots att kyrkobyggnaden inte är Landskronas pastorats egendom tycker länsrätten att det är pastoratet som ska ansvara för att kyrkbänkarna bevaras. Länsrätten hänvisar till lagen om kulturminnen.

– Det här leder bara till onödiga kostnader, säger Håkan Sillén, Pastoratets kanslichef.

”Inga speciella bänkar”
Han vill istället satsa pengar på kyrkans nuvarande verksamhet och säger att han förvisso tycker det är viktigt att bevara det gamla, men att bänkarna i Allehelgonakyrkan inte är speciellt ovanliga.

– Vi hade tvingats hyra ett speciellt förvaringsutrymme med rätt temperatur och så vidare. Det kostar pengar.

Beslut i veckan
Länsstyrelsen hoppas kunna ta beslut i den här frågan i veckan. Innan det vill man inte uttala sig i fallet. Men Håkan Sillén tror att det finns en möjlighet att slippa de gamla kyrkbänkarna.

– Beslutet är inte tagit än och om det kommer så går det att överklaga, säger han.

david.rasmusson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista