Besparing ingen förklaring till ökad kö till LSS-boende, säger kommunalrådet. Foto: Anna Bubenko/SR
Malmö

Uteblivna LSS-boende kan ge böter

Bristen på bostäder i Malmö slår också mot de funktionshindrade. Kön av dem som väntar på en bostad med särskild service har mer än fördubblats det senaste året.

I slutet av juni var det 69 personer i Malmö som hade väntat i mer än tre månader på att de insatser som de har rätt till enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, också skulle bli verklighet. Framförallt handlar det om bostäder, till exempel en gruppbostad. Kön har mer än fördubblats på ett år. De som har väntat längst har väntat i över två år.

– Det är inte alls bra. Vi har avsatt pengar. Det handlar inte om någon besparing. Vi kämpar verkligen för att få fram bostäder, men vi har ett problem på bostadsmarknaden överlag, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), socialkommunalråd i Malmö.

Nu kan Socialstyrelsen komma att kräva en särskild avgift av kommunen som påtryckning för att besluten ska verkställas.

– Vi har gjort en första bedömning av ett antal ärenden, ungefär en tredjedel av dem. Där har vi ju sett att vi kommer att gå vidare, säger Mats Wissman, inspektör på Socialstyrelsen.

Malmö har hittills sluppit att betala den avgift som staten kan kräva som påtryckning. Den ska motsvara de pengar kommunen har sparat. Men Katrin Stjernfeldt Jammeh tror inte att en avgift skulle göra någon skillnad eftersom kommunen redan gör vad man kan för att möta behovet.

– Jag kan tycka att det är väldigt jobbigt att vi inte klarar att möta behovet. Det är jobbigt för dem som behöver ett boende, även om man kan gå in och ge annat stöd så länge. Men det är klart att det är ett problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".