Sven Vordank ska hitta lägenheter åt funktionshindrade i Malmö. Foto: Anna Bubenko/SR
Malmö

Bostadsraggare ska korta LSS-kön

Svårigheterna för Malmö kommun att ordna LSS-bostäder åt funktionshindrade hänger ihop med bostadsbristen. Nu har kommunen anställt en särskild bostadsraggare för att kunna korta kön.

Den nybakade fastighetsmäklaren Sven Vordank har bara jobbat några dagar i Malmös stadshus. Hans uppdrag är att på tre månader hitta så många lägenheter som möjligt som kan bli bostäder som vissa funktionshindrade enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, har rätt till.

– Jag ser min uppgift som att dels jaga lägenheter och dels att upplysa om vad det här handlar om och öka förståelsen, säger Sven Vordank.

Kommunen riskerar straffavgift för att de som fått beslut på att få en LSS-lägenhet, får vänta för länge. På ett år har kön mer än fördubblats. Några förklaringar är krisen förra året som gjorde att nybyggen sköts upp och bostadsbristen. En annan är att fler yngre funktionshindrade än tidigare vill flytta hemifrån.

– De vill bo som andra ungdomar. De som har förmåga vill bo i egen lägenhet med visst stöd från personal på en basenhet eller liknande, säger Olle Sundh, lokalförsörjningschef på Malmö Stad.

Just nu finns 720 LSS-lägenheter i Malmö. Akut behövs 20-30 till och sedan kanske ytterligare 70 för de behov man vet kommer. Kommunen behöver framförallt små ettor och tvåor, samma typ av lägenheter som är hett eftertraktade av studenter och andra i Malmö. Sven Vordanks jobb blir att hitta de som är lediga så att kommunen kan uppfylla lagens krav. 

– Det finns ju många grupper som vill ha just små boenden. Det är ju ett problem. Det är därför vi gör den här insatsen, säger Sven Vordank.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".