Region Skånes hus i Malmö. Foto: Axel Palmkvist/SR
Skåne

Val av ordförande kan påverka MP-stöd

Miljöpartiet i Region Skåne kräver att moderaten Jerker Swanstein blir kvar som regionstyrelsens ordförande även kommande mandatperiod. Om M väljer Pia Kinhult till ny ordförande kan samarbetet vara hotat, uppger flera källor inom regionpolitiken.

Just nu pågår förhandlingar mellan de fyra allianspartierna och Miljöpartiet i Region Skåne om fortsatt samarbete i en femklöver även de kommande fyra åren. Det handlar främst om att komma överens i avgörande frågor.

Men enligt flera källor inom regionpolitiken ställer alltså Miljöpartiet också krav på vem inom Moderaterna som ska leda regionen. Både nuvarande ordförande i regionstyrelsen, Jerker Swanstein, och regionkollegan Pia Kinhult kandiderar till posten.

Att det miljöpartistiska regionrådet Anders Åkesson uppskattat Jerker Swanstein blev inte minst tydligt, när de två under valnatten deltog tillsammans i Sydnytts valvaka.

– Samarbetet som vi har haft under den här mandatperioden har fungeraväl, och det är också viktigt att säga att en bidragande orsak är att det har varit just Jerker som varit regionstyrelsens ordförande. Då har samarbetet fungerat bättre, sa Anders Åkesson då.

I dag förnekar han att Miljöpartiet ställer några krav på vem som blir ordförande, men säger att man betonat att samarbetet den gångna mandatperioden fungerat mycket bra.

Thomas Lantz (M), som tidigare i veckan omvaldes som gruppledare för Moderaterna i regionen, säger att han inte vill kommentera om det finns något krav från Miljöpartiet, men på en direkt fråga säger han att han inte heller kan dementera det. Enligt honom måste rent generellt alla synpunkter vägas in, även från andra partier, för att man ska kunna bygga ett fungerande samarbete mellan fem partier.

Den 18 oktober röstar Moderaternas regionfullmäktigegrupp om vem som ska ha de olika posterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".